İnfertilite (Erkek ve Kadın Kısırlığı)

İnfertilite (Erkek ve Kadın Kısırlığı)

İNFERTİLİTE (ERKEK ve kadın KISIRLIĞI) ANDROLOJİ

İnfertilite (kısırlık) evli çiftlerin 1 yıl korunma yöntemi kullanmadan ve düzenli birlikteliklerine rağmen gebelik elde edememeleridir. Kısırlık evli çiftlerin yaklaşık %15’ini etkileyen bir sorundur. Erkek kısırlığı bu çiftlerin yaklaşık %40’ında görülmektedir.

Kısırlık sorunu olan çiftlerde tetkike, kolay olması nedeniyle öncelikle erkekten başlanmalıdır. Erkek infertilitesinin birçok sebebi vardır. Sperm üretim bozuklukları, sperm kanallarındaki tıkanıklıklar, inmemiş testis, sperme karşı antikor varlığı, radyasyon, alkol, sigara, iki taraflı testis yokluğu, genetik bozukluk, ergenlik sonrası geçirilmiş kabakulak, karaciğer ve böbrek hastalıkları, testis travması, hormonal bozukluklar, anatomik sorunlar, geçirilmiş hastalıklar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar infertiliteye yol açabilir. Sebep ne olursa olsun infertilitenin üstesinden gelmek kolay değildir. Birçok infertil erkek kendisini eksik ve mutsuz hisseder. Bazıları erkekliğini kaybettiğini düşünür. Bu hisler normaldir ve üstesinden gelmenin yolu diğer insanlarla iletişim kurmaktır. İnfertil çiftler bu problemlerin üstesinden gelmek için birbirlerine destek olmalıdır. İnfertilite sebeplerinin %90’ının tedavi edilebildiği ve birçok tedavi seçeneğinin bulunduğu unutulmamalıdır.

İnfertilite nedir?

En yaygın infertilite belirtisi ortalama 1 yıl boyunca korunmasız birliktelik olmasına rağmen gebelik sağlanamamasıdır. İnfertilite (kısırlık) sadece kadınlarda mı görülür, infertilite ne kadar sık rastlanan bir durum, erkeklerde infertilite nedenleri nelerdir ? sorularını Üroloji Uzmanı Op.Dr. Mesut Yeşil Cevaplıyor.

Günümüzde bir çok toplumda ortak görünen sorunlardan biri de infertilitedir. Hamilelik sağlansa da düşük ya da ölü doğum gerçekleşiyorsa bu da infertilite olarak görülmekte. Kadınlara ve erkeklere yönelik ayrı tedaviler söz konusu. İyi haber ise çoğu çift infertilite tedavisinden sonuç alarak bebek sahibi oluyor.

İnfertilitenin kaynağına göre operasyon, ilaç ile tedavi, ya da beslenmede yapılan ufak değişiklikler ile tedavi sağlanabiliyor.

İnfertilite nedir ve nasıl tedavi edilir?

İnfertilite genellikle üreme fonksiyonunun gerçekleştirilememesi olarak tanımlanır. İnfertilite, yani istenildiği halde çocuk sahibi olamama bir çok toplumda karşılaşılan bir sorundur. Neyse ki infertilite tedavileri oldukça gelişmiş durumda. İnfertilite tedavileri sorunun kaynağına göre değişmekte.

Kadınlarda infertilite nedenleri:

-Yaş. Günümüzde birçok kadın bebek sahibi olmak için 30-40 yaşlarını bekliyor. 35 yaşından büyük kadınların 3’te 1’i hamile kalmakta zorluk çekiyor.

-Yumurtalıkların yumurta salımında zorluk.

-Yumurtaların yeterince sağlıklı olmaması.

-Aşırı alkol ve ya sigara kullanımı.

-Aşırı kilo alımı ve kaybı.

-Yoğun fiziksel ya da ruhsal stres

-Birden fazla düşük yapmak.

-Tüplerin tıkalı olması.

Erkeklerde infertilite nedenleri:

-Sperm kalitesinde ve ya sayısında azalma olması.

-Aşırı alkol ve ya sigara kullanımı.

-Testis damarların geniş olması.

-Testislere ısı artışının sperm şeklini bozması.

-Diyabet, iltihap gibi sağlık sorunları.

Açıklanamayan infertilite

Yapılan araştırmalara rağmen hem erkek hem de kadında herhangi bir infertilite yokken olan kısırlıktır. İnfertilitenin yaklaşık %15 sebebi açıklanamayan infertilitedir.

Erkek Kısırlığında Tanı Yöntemleri:

  • Spermiyogram
  • Sperm yıkama ve geliştirme
  • Sperm fonksiyon testleri
  • Semen kültür ve antibiyogramı
  • Immünobead Binding Test (IBT), MAR testi (İmmunolojik fertilite için)
  • Sperm MAC testi
  • Testis biyopsisi ve Skrotal eksplorasyon
Kadın Kısırlığında İnfertilite Tanı Yöntemleri
  • Jinekolojik muayene
  • Bazal hormon ve bazal
  • Ultrason
  • Kan tetkikleri
  • Gisterosalpingografi(HSG)
  • Laparoskopi

İnfertilite sadece kadınlarda mı görülür?

Hayır. Erkekler de kadınlarda da infertilite görülebilir. Araştırmalar infertilite sorununun erkeklere oranla sadece ufak bir farkla kadınlarda daha sık görüldüğünü gösteriyor.

Yorum ekle