Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu

Sertleşme Sorunu Genel Tanımı

Cinsel işlev bozuklukları erkek ya da kadın bireyleri veya çiftleri cinsel yaşamın herhangi bir fazından aldıkları doyum ve hazzın oluşmaması veya azalması olarak tanımlanabilir.

Cinsel işlev bozuklukları ağrılı birleşmeden cinsel isteksizliğe, sertleşme bozukluklarından korku ve kaygıya oldukça geniş bir yelpazede, kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gereken konulardır.

En yaygın görülen cinsel işlev bozukluklarından biri olan sertleşme bozukluğu veya iktidarsızlık, genellikle cinsel aktivite için peniste yeterli bir sertlik ve dikleşme elde edilememesi veya elde edilse dahi doyum elde edilemeden sonlanması olarak tanımlanan bir durumdur. 40 yaşın üstündeki erkeklerin % 50’si kadarı sertleşme sorunu yaşayabilmektedir.

Sertleşme bozukluğu, cinsel ilişkiye girmekte yarattığı sorun nedeniyle bir erkeğin yaşam kalitesini etkileyebilmesinin yanı sıra, başka hastalıkların da bir belirtisi olabilir. Sertleşme bozukluğu belirtisi penise yeterli kan gitmemesi olabilen bir kalp ve damar hastalığının sonucunda ortaya çıkabilir.

Doktorunuz, sertleşme bozukluğunun altta yatan nedenlerine bakabilir ve yaşamı tehdit edebilecek durumların farkında olmanıza ve tedavi ile kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabilir.

Sertleşme Sorununun Tanısı

Sertleşme sorunu (SS) doğru tedaviyi alabilmeniz amacıyla nedeninin ne olduğunun anlaşılması için doğru tanının konulmasını gereken bir problemdir.

Sertleşme sorunu (SS) ’nizi aile hekiminizle veya üroloğunuzla görüşmek rahatsız edici olabilir ancak bunu yapmanız önemlidir. Birlikte sizin için en uygun tedavi yönteminin ne olduğuna karar verebilirsiniz.

Bu bölüm doktorunuzun sizin durumunuzu değerlendirirken kullanacağı birtakım testleri içermektedir. Sertleşme sorunu (SS) ’nin tanısı ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir.

Sertleşme Sorunu Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sertleşme Sorunları - Sertleşme Problemi - Cinsel İşlev Bozuklukları

Sertleşme sorunu (SS) sık görülen bir sorundur. Hayatı tehdit etmemesine rağmen, hayat kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Kalp hastalığı gibi başka durumlarla ilişkili olabileceği için doğru tedaviyi almanız önemlidir. Sertleşme sorunu (SS) için farklı tedavi yöntemleri mevcuttur, sizin durumunuza en uygun tedavi seçeneğini doktorunuzla tartışın.

Sertleşme bozukluklarının pek çoğunun altında yatan tıbbi ve psikolojik nedenler vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Ateroskleroz (damar sertliği), periferik damar hastalıkları, geçirilmiş kalp krizi, hipertansiyon gibi kalp ve damar hastalıkları
  • Diyabet, böbrek yetmezliği, siroz, yüksek kolesterol gibi hastalıklar
  • Epilepsi, inme, MS gibi kimi nörolojik hastalıklar
  • KOAH ve uyku apnesi gibi akciğer hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları ve cinsiyete ait hormonlarla ilgili endokrinolojik hastalıklar
  • Peyronie hastalığı (penise şeklini veren dokuda bozuklular) gibi ürolojik hastalıklar
  • Depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, cinsel performans anksiyetesi gibi psikolojik sorunlar ve psikiyatrik hastalıklar
  • Kimi kanserlerin tedavisinde kullanılabilen bir takım kemoterapi veya radyoterapi süreçleri
  • Bazı ilaçlar
  • Bazı ameliyatlar

Sertleşme sorunu Tedavi Yöntemleri

Sertleşme sorunu tedavileri genellikle altta yatan sorunun tedavi edilmesiyle başlar. Hekiminiz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak bir başka hastalığı tespit ederse sizi ilgili branş hekimine yönlendirebilir. Hekiminiz ayrıca,sertleşme bozukluğu için ilaç tedavisine de başlayabilir.

Gerekli durumlarda cerrahi tedavilerin de seçenekler arasında bulunduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, hekiminiz kimi durumlarda bir takım cihaz tavsiyelerinde de bulunabilir:

Ereksiyon sağlayıcı yardımcı cihazlar: Bazı hastalara vakum pompaları ve diğer cihazlar önerilebilir.

İntrakavernöz enjeksiyonlar

İntrakavernöz enjeksiyon nedir?

İntrakavernöz enjeksiyonlar SS tedavisi için penis içerisindeki süngerimsi dokuya damarların açılması amacıyla ilacın enjekte edildiği bir tedavi seçeneğidir.

Ne zaman intrakavernöz enjeksiyonları düşünmeliyim?

İntrakavernöz enjeksiyonlar, ilk aşamada uygulanan yaşam tarzı değişiklikleri veya PDE5I’lar işe yaramadığında başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Her ne kadar çoğu erkek penisine iğne yapılması fikrinden korksa da bu tedaviyi seçen kişiler, enjeksiyonun sağladığı faydalar karşısında küçük bir iğne deliğinin çok da önemli olmadığını kısa sürede fark etmektedir.

İntrakavernöz enjeksiyonlar nasıl etki eder?

İntrakavernöz enjeksiyonda kullanılan ilaçlar penisin damarlarının düz kaslarında gevşemeye yol açarak kan akımını artırırlar. Böylece enkjeksiyondan 10 – 15 dk sonra cinsel uyaran olmasa dahi sertleşme gerçekleşir.

İntrakavernöz enjeksiyonu nasıl yaparım?

Üroloğunuz size kendinize nasıl enjeksiyon yapacağınız konusunda muayenehanesinde eğitim verecektir. Bazı durumlarda partnerinizin de eğitim alması gerekebilir. Eğitim sırasında ürolog size uygun dozu da belirler.

Enjeksiyonun yapılacağı yer önemlidir. Penisin taban kısmına, üretra, sinirler ve penisteki kan damarlarına zarar vermemek için saat 2 ve 4 yönleri arasına veya 8 ve 10 yönleri arasına enjeksiyon yaptığınızdan emin olun. Daha sonra enjeksiyon yaptığınız yere morarma olmaması için 2 – 5 dk boyunca hafifçe basınç uygulayın. Eğer doğru doz uygulandıysa 10 – 15 dk içerisinde sertleşme gerçekleşecektir.

Yan etkiler nelerdir?

Enjeksiyonların en sık yan etkisi sertleşme sırasında peniste ağrı olmasıdır. Her 10 enjeksiyondan birinde bu olur ve sertleşmenin bitmesiyle son bulur. Bir diğer hafif yan etki ise enjeksiyon bölgesinde morarmadır.

En ciddi yan etki priapizmdir. Sertleşmenin 4 saatten uzun ve ağrılı olmasıdır. Priapizm, penis damarları içerisindeki düz kas hücrelerine zarar verebilir ve SS’yi kötüleştirebilir. Sertleşmenizin 2 – 3 saatten uzun sürmesi halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz çok önemlidir. Genelde priapizm, bir antidot (Herhangi bir zehir veya ilacın zararlı etkisini engelleyen veya ortadan kaldıran madde) enjeksiyonu ile etkin şekilde tedavi edilebilir.

Penil implant: Cerrahi yöntemlerle penis içerisine yerleştirilen implantlar, sertleşme bozukluğu için bir çözüm olabilir.

Penil İmplantlar

Penil implant nedir?

Penil implant, penis protezi olarak da adlandırılır ve şiddetli SS durumunda penisin sertleşme odacıklarına yerleştirilen tıbbi bir cihazdır.

Ne zaman penil implant ameliyatını düşünmeliyim?

PDE5I ve intrakavernöz enjeksiyonları denemenize rağmen bunların SS’niz üzerinde çok az etkisi olduysa penil implant düşünebileceğiniz bir seçenektir. Aynı zamanda PDE5I veya enjeksiyon ilaçlarını kullanamıyorsanız da önerilebilir. PDE5I ve enjeksiyonu denediyseniz ve sonucundan memnun kalmadıysanız ve kalıcı bir çözüm istiyorsanız penil implant sizin için uygun bir seçenek olabilir.

Penil implant nasıl etki eder?

İki çeşit penil implant vardır: Yarı sert, şişirilemeyen implantlar ve şişirilebilir implantlar.

Yarı sert implantlar, penisin sertleşme odacıklarına yerleştirilen bükülebilir iki çubuktan oluşur. Cinsel aktivite esnasında uygun pozisyona bükülebilirler. Bu tip implantların bulunması halinde penis daima yarı serttir ve gizlemesi zor olabilir.

Şişirilebilir penil implantlar ise içi sıvı dolu cihazlardır, penisin sertleşme odacıklarında yerleştirilen iki şişirilebilir silindirden, testise yerleştirilen elle kontrol edilen bir pompadan ve penis sert değilken sıvıyı depolayan bir rezervuardan oluşur. Cihaz, pompanın birkaç kez sıkılması vasıtasıyla sıvının rezervuardan silindirlere aktarılması sayesinde şişirilir. Daha sonra, sıvının rezervuara geri aktarılması amacıyla da pompa kullanılır.

Her iki implant için de ameliyat olmanız gerekir. Her iki implant da tamamen vücudun içerisine yerleştirilir. Şişirilebilir implantlar, daha doğal bir sonuç sağladıkları için daha sık kullanılırlar. Komplike olgularda yarı sert implantlar daha uygun olabilir. Üroloğunuzla iki implant çeşidinden hangisini seçeceğinizi konuşun.

Şok dalga tedavisi

Şok dalga tedavisi nedir?

Vücut dışı şok dalga tedavisi (ESL) sertleşme fonksiyonunun iyileştirilmesi için çok düşük yoğunluklu odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar halinde penise verildiği bir tedavidir. Birden fazla seans halinde uygulanır ve gerekirse tekrarlanabilir.

ESL, SS için araştırılmakta olan yeni bir tedavi yöntemidir. Standart bir tedavi seçeneği değildir. SS tedavisi için özel ESL cihazları gerekir. Doktorunuzla ESL tedavisinin size uygun olup olmadığını ve gittiğiniz hastanede uygulanıp uygulanamayacağını görüşün.

ESL’yi ne zaman düşünmeliyim?

Hafif düzeyde SS’niz varsa ve PDE5I kullanmak istemiyorsanız doktorunuz ESL önerebilir. Ancak ESL’nin şu anda standart bir SS tedavisi olmadığını unutmayın.

ESL Nasıl etki eder?

ESL penis dokusunda küçük çaplı bir hasar meydana sebep olur. İyileşme sürecinde yeni kan damarları oluşur ve penise giden kan akımı artmış olur. Bu durum, sertleşme sağlama ve bunu devam ettirme kapasitesini artırır.

Sertleşme Sorunu belirtileri

Sertleşme sorunu genel olarak şu şekilde ortaya çıkar:

  • Peniste cinsel ilişkiye girebilecek sertliğin elde edilememesi
  • Peniste cinsel ilişkiye elverişli sertliğin elde edilebilmesine rağmen doyum sağlanmadan kaybedilmesi
  • Erken boşalma nedeniyle haz sağlanamadan penis sertliğinin kaybedilmesi

 

Sertleşme Sorunu (SS) Sık Sorulan Sorular

Sertleşme Sorunu (SS) nedir?

Sertleşme Sorunu sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. Tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir. Sertleşme Sorunu olan bazı erkeklerde sertleşme hiç olmayabilir.

Sertleşme Sorunu hayatı tehdit eden bir bozukluk değildir, ancak sizin ya da partnerinizin hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Sertleşme Sorunu (SS) ne kadar yaygındır?

Sertleşme Sorunu her yaş grubunda ve etnik kökende erkekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Sertleşme Sorunu gelişme riski yaşla birlikte artmaktadır.

Sertleşme Sorunu (SS)  ne neden olur?

Kalp hastalıkları Sertleşme Sorunu için sık görülen nedenlerden biridir. Diğer nedenler şunlardır:

  • Şeker hastalığı (Diyabet)
  • Penis ya da pelvik bölgede sinir hasarının olması
  • Testosteron seviyesinin düşüklüğü
  • Parkinson benzeri nörolojik hastalıklar

 

Yorum ekle