Böbrek Kanseri ( Böbrek Tümörü )

Böbrek Kanseri ( Böbrek Tümörü )

Böbrek Kanseri Nedir? Neden Oluşur?

Böbrekteki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına böbrek kanseri denir. Bu kötü huylu hücreler çoğalarak tümörü oluşturur ve başka doku veya organlara da yayılabilir. Böbrek tümörünün nedenleri net olarak bilnememekle birlikte sigara kullanımı, obezite, kurşun ve gemi sanayideki kimyasallara maruz kalma, ailesel yatkınlık gibi sebepler söz konusu olabilir.

Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri genellikle geç belirti veren bir hastalıktır. Sık görülen belirtileri idrardan kan gelmesi ( hematüri ), karın ağrısı, sırt ve yanlarda ağrı, kilo kaybı, halsizlik, gece terlemesi, iştahsızlık, bulantı gibi semptomları olabilir.

Böbrek Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Böbrek kanseri tanısı genellikle tesadüfen çekilen bir ultrason ile konmaktadır. Üriner sistem ultrasonografisi ile böbrekte tümörlerin büyük kısmı görülebilir. Ancak özellikle erken dönemde böbrekteki küçük kitleler ultrasonla görülemeyebilir. Bu nedenle bilgisayarlı tomografi veya MR gibi ileri görüntüleme tetkikleri ile tanı konması gerekebilir.

Böbrek Kanseri Tedavisi Ameliyat mıdır?

Birçok kanserin aksine böbrek kanseri tanısı konar konmaz hemen ameliyat edilmesi tavsiye edilen bir hastalıktır. Bazı özel durumlar dışında ( örneğin kitlenin ameliyatla çıkarılamayacak kadar büyük olması, büyük damarlara yapışık olması gibi) ameliyat mutlaka önerilir.  Bu gibi durumlarda da ameliyat öncesi kemoterapi ( neoadjuvan kemoterapi) ile kitle küçültülüp daha sonra ameliyat edilebilir. Çoğu kanser tipinde metastaz ( diğer doku veya organlara yayılma) var ise ameliyat önerilmezken böbrek kanserinde metastazlı hastalarda bile ameliyat ile daha uzun süre sağkalım sağlandığı gösterilmiştir.

Böbrek Kanserinde Ameliyat Seçenekleri Nelerdir?

Öncelikle ameliyatta nasıl bir işlem yapılacağına karar verilmelidir. Bazı böbrek tümörleri sadece böbreğin belirli bir kısmı alınarak ( parsiyel nefrektomi) çıkarılabilirken; bazı böbrek tümörlerini temizleyebilmek için tüm böbreğin çıkarılması ( radikal nefrektomi ) operasyonu gerekebilir. Parsiyel veya Radikal ameliyatlardan hangisinin yapılacağı seçildikten sonra ise ameliyatın açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi seçeneklerinden hangisine uygun olduğuna bakılır. Bunlardan birisi cerrahın tercihi ile seçilerek yola devam edilir.

Böbrek Kanserinde Diğer Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Böbrekteki tümörün çıkarılması dışında yüksek ısı veya lazer gibi enerjiler ile eritilerek yok edilmesi gibi yöntemler de vardır. Bunların cerrahiye üstünlüğü gösterilememiş olsa da özellikle ameliyatı kaldıramayacak hastalar için uygun bir seçenek olabilir. Ayrıca immünoterapi, kemoterapi, radyoterapi gibi onkoloji bölümü tarafından uygulanabilecek ek tedavi seçenekleri mevcuttur.

Yorum ekle